Met de nachttrein door Europa reizen: waar moet je op letten?


Veel mensen hebben de droom om door Europa te reizen. Hoewel je dit op verschillende manieren kunt doen, is de trein een van de meest voor de hand liggende opties. Je kunt hiermee zowel overdag als ‘s nachts door Europa reizen. Wanneer je slapend van A naar B wilt reizen, zijn de nachttreinen Europa echt ideaal.

NS International biedt diverse nachttreindiensten aan die je naar te gekke bestemmingen brengen, zoals Duitsland en Oostenrijk. Hierin kun je reizen terwijl je slaapt en heb je vaak een dag winst ten opzichte van reizen met de auto. In dit artikel vertellen we je alles over reizen door Europa met de nachttrein van NS International.

Vanuit Nederland met de nachttrein naar Europese bestemmingen

Wat opvalt is dat je de laatste jaren (weer) steeds vaker met een nachttrein kunt reizen in Europa. Er zijn verschillende aanbieders van dergelijke routes, waar NS International er één van is. Via deze aanbieder reis je met gemak en binnen no time naar diverse bestemmingen in Zuid-Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Vanuit Utrecht, Amsterdam en Arnhem kun je bijvoorbeeld al slapend naar bestemmingen zoals Keulen, Innsbruck, Wenen, Basel en Neurenberg. Sommige European Sleeper treinen bieden nachtdiensten aan naar Berlijn en Praag. In dit artikel lees je daar meer over.

Er zijn verschillende soorten accommodaties in de nachttrein die je kunt boeken. Zo heb je een slaaprijtuig met privé compartimenten met bedden, zodat je echt een goede nacht slaap kunt pakken. Deze compartimenten kunnen variëren van simpele coupes tot meer luxe suites met een eigen badkamer. Ook bestaan er compartimenten met ligstoelen die om kunnen worden gebouwd tot bedden. Deze zijn vaak wat beter te betalen en ideaal voor groepen of gezinnen. De goedkoopste optie in sommige treinen zijn de gewone zitplaatsen met verstelbare stoelen.

Voordelen van reizen met de nachttrein door Europa

Het grootste voordeel van reizen met de nachttrein door Europa is wel duidelijk: het is enorm spannend en leuk. Zo’n reis is weer totaal anders dan wanneer je met de auto reist of dan wanneer je het vliegtuig pakt. Andere voordelen zijn onder andere:

* Omdat je reist terwijl je slaapt, scoor je veel tijdwinst tijdens het reizen. Zo heb je overdag meer tijd om je bestemming te verkennen. Door een compartiment met een bed of een verstelbare stoel te boeken, is de kans groter dat je uitgerust op je bestemming aan komt.
* Daarbij zijn nachttreinen zo uitgerust dat je comfortabel kunt rusten, ongeacht welk compartiment je hebt geboekt. De treinen beschikken over comfortabele stoelen, banken en bedden voor een fijne reis.
* Vandaag de dag is duurzaam reizen een populair onderwerp. Binnen dat kader is treinreizen ook een hele slimme zet. Treinen stoten namelijk minder CO2 uit dan vliegtuigen wat bijdraagt aan een duurzamere manier van reizen.
* Wat je ook niet mag vergeten, is dat reizen met de trein voordelig kan zijn wanneer je op tijd boekt.
* Tot slot biedt reizen met de trein een gevoel van nostalgie en romantiek. Hoe bijzonder is het om in slaap te vallen in Nederland om vervolgens wakker te worden in de bergen van Oostenrijk?
* Veel bestemmingen kun je rechtstreeks bereiken. Dat betekent dat je niet hoeft over te stappen onderweg.
* Over het algemeen win je zo 1 dag reizen ten opzichte van reizen met de auto als je met de trein gaat.

Tickets voor nachttreinen Europa boeken doe je zo

Het grote voordeel van tickets voor een nachttrein in Europa boeken, is dat je dit gewoon online kunt doen. Het boekingsproces is heel simpel zolang je weet waar je op moet letten. Wat in ieder geval raadzaam is, is om vroeg te boeken. Nachttreinen zijn behoorlijk populair en kunnen daarom snel volgeboekt raken, met name in het hoogseizoen zoals de vakanties. Daarnaast scoor je vaak de beste deals wanneer je je tickets op tijd boekt, iets wat naast de beschikbaarheid ook wel zo prettig is. Dit doe je overigens gewoon via de website van NS International; daar vind je de beste aanbiedingen en prijzen.

Ben je flexibel met je data om te reizen? Dan is de kans groter om echt goede aanbiedingen te scoren. Kijk trouwens ook naar de optie om flexibele tickets te boeken. Dat zijn tickets waarvan je de reis eventueel nog kunt wijzigen of annuleren. Tickets met het mid-flex tarief kun je tot en met 15 dagen voor vertrek kosteloos wijzigen of annuleren. Na die tijd kun je deze nog tegen 50% van de kosten annuleren of wijzigen. Deze tickets zijn iets duurder. Je kunt ook een ticket met een non-flex tarief aanschaffen; dit zijn de tickets met de laagste prijs en deze kun je na aankoop niet meer annuleren of wijzigen.