Malaga kent een lange historie en een aantal belangrijke bezienswaardigheden getuigen daarvan. Bovendien is Malaga van alle dorpen en steden in Andalusië de stad met de meeste musea. Bijna alle monumenten liggen op loopafstand van elkaar in het centrum van de stad. Daardoor kun je prima genieten van de cultuur en het combineren met een Malageense tapastour in het grotendeels autovrije centrum.
Daarnaast is Malaga gezegend met meerdere mooie stranden, deze strekken zich uit van het begin van de boulevard van La Malagueta tot aan Las Acacias in El Palo, zo´n 5 kilometer verder. Alle stranden bieden goede faciliteiten.
Alcazaba de Gibralfaro
Het Alcazaba is een paleis-fort met vestingmuur uit de Moors-Arabische tijd. Het werd grotendeels gebouwd in de 11e eeuw door de Islamitische koning Badí. Samen met het Gibralfaro-kasteel dat boven het fort is gelegen, is het een van de meest aansprekende monumenten van Malaga en de best bewaarde burcht van Spanje. In feite werd het Gibralfaro kasteel gebouwd ter verdediging van het fort, de Alcazaba, die op de plek van een Fenicische toren werd geconstrueerd.
De naam, Alcazaba de Gibralfaro dankt het aan haar ligging, namelijk op de berg van Gibralfaro. Beide monumenten zijn met elkaar verbonden door een pad aan de oostzijde. Een bezoek omvat dus een leuke klim door een labyrint van gangen en muren, poorten en rotsen. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om je per bus te laten vervoeren (buslijn 35). Gratis rondleidingen op elke zondag van 14.00 tot sluitingstijd.
Calle Alcazabilla s/n.
Teatro Romano
Een logisch vervolg na je bezoek aan het Alcazaba is het Teatro Romano, dat aan de voet van dezelfde rots ligt. Dit is een Romeins theater uit de 2e eeuw, dat pas in de 19e eeuw werd ontdekt. Zoals je vaak ziet, hebben de Moren vele elementen van het theater gebruikt voor de bouw van hun burcht en paleis, het Alcazaba. Het Romeinse theater is onlangs opgeknapt en aantrekkelijk gemaakt voor bezichtiging.
Calle Alcazabilla s/n.
De Kathedraal van Malaga
La ‘Catedral de la Encarnación’ ofwel de Kathedraal van Malaga werd gebouwd op de overblijfselen van de belangrijkste Moorse moskee van de stad. De Christenen begonnen met de bouw in 1528 en de werken duurden voort tot in 1782, vandaar ook dat het verschillende bouwstijlen kent. Zo zijn de toren en voorgevel barok, het interieur en de gevels renaissance, en zijn de funderingen en het altaarstuk gotisch. Opmerkelijk is dat de Kathedraal wegens een tekort aan middelen een tweede toren mist. Deze stond gepland maar is nooit gebouwd.
Plaza de Toros ‘La Malagueta’
De Malageense stierenarena werd gebouwd in 1874 door Joaquín Ruboba in de neo-mudejar kunststijl. Er is plaats voor wel 14.000 toeschouwers. In het museum kun je alles te weten komen over ‘El mundo Taurino’, de wereld van de stieren, ondanks de protesten hiertegen is en blijft het nog steeds een typisch Spaanse culturele aangelegenheid.
Paseo de Reding, 8
Museo Interactivo de la Musica
Midden in het centrum van Malaga vlakbij de haven en de winkelstraat Calle Larios ligt het ‘Interactief Muziek museum MIMMA’. Dit is gebouwd in 2003 en bevindt zich tussen twee stadsmuren uit de 13e en 17e eeuw. Als bezoeker worden al je zintuigen geprikkeld en voel je je uitgenodigd om muziek te maken. Hun motto is niet voor niets: ‘please play’. Aanrader om naar toe te gaan met kinderen!
Museo Interactivo de la Musica Malaga
Muralla Plaza de la Marina, sn
Carmen Thyssen museum
Het Carmen Thyssen museum, gevestigd in het Palacio de Villalón, een oud gerestaureerd paleis midden in het centrum van Malaga, is een goede optie om te bezoeken tijdens je stedentrip. De permanente collectie telt interessante Spaanse werken van belangrijke Andalusische kunstenaars. Bovendien zijn er vaak goede tijdelijke tentoonstellingen.
Museo Carmen Thyssen
Calle Compañia, 10
Picasso museum
Een bekend museum in Malaga is uiteraard het Picasso museum, genoemd naar de Malageense kunstenaar, Pablo Picassso zelf. Het museum staat in de buurt van zijn eigen geboortehuis in het centrum van de stad. Het museum, dat in een paleis uit de 16e eeuw is ondergebracht, herbergt ongeveer 200 originele werken, ook sculpturen en keramiek. De architectuur van het pand is renaissance en mudéjar, gebouwd tussen 1530 en 1540. Tip! Ga vooral op zondagavond, dan is het entree gratis.
Museo Picasso Malaga
Palacio de Buenavista, Calle San Agustin, 8
Glas en kristal museum
Ook al zou je er in eerste instantie niet aan denken, het ‘Museo del Vidrio y Cristal’ in Malaga staat heel goed aangeschreven. Behalve de prachtige stukken glas en porselein krijg je ook een beeld van de ontwikkeling van de geschiedenis van het glas en uitleg over de produktietechnieken. Het antieke decoratieve meubilair, de schilderijen en de woning met de inspirerende verzamelaar.., is zeker de moeite waard!
Museo del Vidrio y Cristal de Malaga
Calle Gaona 20
Centro de Arte Contemporáneo
Heerlijk moderne cultuur snuiven in dit hedendaagse kunstmuseum. Behalve de Spaanse kunststromingen uit het Impressionisme zijn er ook Amerikaanse werken te bezichtigen en worden er goede actuele exposities georganiseerd. Het museum is op maandag gesloten.
CAC Malaga
Calle Alemania, s/n
Jardín de la Concepción
Wil je het oude centrum even uit en genieten van tuinen en (sub)tropische planten? Ga dan naar deze romantische botanische tuin. Vertrek vroeg anders heb je geen tijd om alles te zien, bovendien ligt dit park een eindje buiten de stad.
Carretera de las Pedrizas, km 166
‘Muelle uno’, de nieuwe haven
Na Barcelona ontvangt de haven van Malaga jaarlijks het grootste aantal cruiseschepen van Spanje. Alleen al om die reden is het leuk om de haven te bezoeken en de schepen te bekijken. De gemeente van Malaga is trots op de haven en er is de afgelopen jaren flink in dit gebied geïnvesteerd. Zo heeft de nieuwe haven ‘Muelle 1’ een mooie promenade met wel meer dan 50 winkels, en veel cafe´s en restaurants. Er is een leuke speeltuin voor kinderen met vlakbij een palmboomtuin (Palmeral de las Sorpresas), waar je je tussen de palmbomen kunt ontspannen. Het centrum is geopend van 10.00 tot 22.00. Voor meer informatie zie de website van de haven.