Een vakantie in Emilia-Romagna geeft je in elk geval één garantie: op gastronomisch gebied zul je niets te klagen hebben. Elke plaats heeft zo zijn eigen ‘beroemdheid’: kaas en ham uit Parma, mortadella uit Bologna, piadina uit Romagna en salami uit Piacenza zijn er slechts een paar. Daarnaast vinden talloze pastarecepten (verschillende soorten ravioli en lasagne, en natuurlijk de bekende penne alla bolognese) hier hun oorsprong. Een vakantie in de ‘buik van Italië’, zoals Emilia-Romagna ook wel wordt genoemd, is een feest voor de smaakpapillen!
Paolo Atti & Figli
Een bezoek aan Bologna is een culinaire ontdekkingstocht. Een geweldige plek om niet alleen zoete huisspecialiteiten maar ook de sfeer van de stad te proeven, is Paolo Atti & Figli. Er zijn twee vestigingen van Paolo Atti en zijn zonen in de stad, beiden winkels waar je zeker een smakelijke souvenir zult vinden.
Paolo Atti & Figli
Via Caprarie 7 en Via Drapperie 6 , Bologna
€€
Don Abbondio
De specialiteit van Forlì zijn passatelli, in bouillon gekookte sliertpasta. Probeer ze bij Don Abbondio met radicchio, een bittere rode sla die goed combineert met de zoute smaak van de pasta. Ook voor andere typische gerechten van de regio kun je hier goed terecht.
Ristorante Enoteca Don Abbondio
Piazza Guido da Montefeltro 16, Forlì
€
Cà de Bé
Een bezoek aan Bertinoro is niet compleet voordat je een glas wijn hebt geproefd. Dat doe je het beste bij Cà de Bé, een begrip in deze omgeving. Kies een van de vele streekwijnen van de kaart en bestel er lekkere hapjes bij. Voor een volwaardige Italiaanse maaltijd (antipasti, primo en secondo) kun je hier ook terecht.
La Cà de Bé
Piazza Libertà 10, Bertinoro
€
Locanda Gradisca
Bij Locanda Gradisca kun je overnachten, maar enkel een avondje aanschuiven voor een diner in het bijbehorende restaurant kan ook. In een landelijke omgeving geniet je hier van verschillende streekspecialiteiten, maar er staat ook een keur aan pizza’s op de kaart. Je kunt de pizza ook afhalen, mocht je in de omgeving een eigen verblijf hebben geboekt.
Locanda Gradisca
Via Palazzi 630, Capocolle di Bertinoro
€
Ristorante-Osteria Casa Artusi
Pellegrino Artusi is een beroemdheid in Italië: hij is de auteur van het allereerste Italiaanse kookboek en afkomstig uit de omgeving van Forlì. Bij Casa Artusi in het stadje Forlimpopoli, waar je zowel kunt lunchen als dineren, houden ze de herinnering aan Artusi met veel liefde levend. Er is een bibliotheek, een kookschool, en uiteraard ook een restaurant waar de koks (onder andere) gebruik maken van de originele recepten van Artusi.
Casa Artusi
Via A. Costa 31, Forlimpopoli
€€