Brindisi zelf heeft een paar bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar ook in de omgeving vind je talloze prachtige plekken om te bezoeken. We beginnen, net als de vroegere zeevaarders uit het oosten, in de haven van Brindisi en ontdekken van daaruit de schatten die het omringende land van Puglia herbergt.
Piazza Duomo
Een goede plek om je ontdekkingstocht door Brindisi te beginnen is Piazza Duomo, waar uiteraard de Romaanse Duomo het belangrijkste bouwwerk is. De klokkentoren heeft echter een barokke stijl en dateert uit 1780. Binnen vind je, rond het altaar, resten van de originele mozaïekvloer. Aan het plein vind je ook de Portico dei Templari, een 14e-eeuwse ‘porticus’ die is vernoemd naar de tempeliers, maar waarvan wordt vermoed dat het eigenlijk een loggia was en onderdeel van de eerste bisschoppelijke residentie in de stad.
Wanneer je vanaf het plein de Via Colonne in loopt, richting zee, kom je aan het einde de zuil tegen die ooit het einde van de Romeinse Via Appia markeerde. Er waren er oorspronkelijk twee, maar slechts een zuil heeft de tand des tijds goed doorstaan.
Piazza Duomo, Brindisi
De bronzen van Brindisi
Het Archeologisch Museum ‘Francesco Ribezzo’ huist in een groot gebouw even achter de Portico dei Templari. Je vindt er veel bodemschatten uit de omgeving, maar de meest bijzondere is wel het bronzen standbeeld van Lucius Emilius Paulus. Het beeld is waarschijnlijk in 168 v. Chr. opgericht ter ere van de winnaar van de beroemde slag bij Pydna, tussen de Romeinen en de Macedoniërs. De vondstomstandigheden waren erg bijzonder: het bronzen beeld werd gereconstrueerd uit verschillende fragmenten die in 1992 in de zee vlak bij Brindisi werden gevonden. Meer dan 200 andere stukken van bronzen beelden werden daarbij opgedoken, maar van een scheepswrak is geen spoor achtergelaten.
Archeologisch Museum ‘Francesco Ribezzo’
Piazza Duomo 7,
Brindisi
Lecce, het ‘Florence van de barok’
Wat de renaissance is voor Florence, is de barok voor Lecce. Zo hoor je de inwoners van de stad, die zo’n 40 kilometer ten zuiden van Brindisi ligt, vaak zeggen. In het historische centrum vind je inderdaad enkel prachtige barokke gevels, opgetrokken in de schitterend witte lokale pietra leccese.
Trek zeker een dag uit voor een bezoek aan Lecce, zodat je niets mist. Begin je stadswandeling op Piazza Sant’Oronzo, waar de beschermheilige van de stad uitkijkt over de resten van het oude Romeinse amfitheater. Bewonder dan de uitbundige gevel van de Santa Croce (Via Umberto I) en wandel daarna via de charmante straatjes richting Piazza Duomo.
Piazza Sant’Oronzo, Lecce
‘La città bianca’
‘De witte stad’, wordt Ostuni ook wel genoemd. Het dorpje ligt er inderdaad prachtig en stralend wit bij, prominent op een heuvel zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Brindisi. Wandel omhoog, het historische centrum in, tot aan het Piazzetta Cattedrale, en laat je betoveren door de pittoreske straatjes en het mooie uitzicht. Schuif na de wandeling aan in een van de gezellige restaurantjes voor een uitgebreide lunch.
Piazzetta Cattedrale, Ostuni
Gallipoli
Een absolute aanrader in de omgeving van Brindisi (ca. 80 kilometer zuidwaarts) is Gallipoli. De kathedraal domineert het aangezicht van het historische centrum van dit mooie vissersdorp, dat op een klein ‘schiereilandje’ in de Ionische Zee ligt. Gallipoli is rijk aan barokke architectuur, opgetrokken uit de lokale carparo-tufsteen. De Fontana ellenistica is eveneens bijzonder: het zijn overblijfselen van een ‘hellenistische’ fontein waarop mythologische scènes uit Ovidius’ Metamorfosen staan afgebeeld.
Nardò
Een elegant historisch centrum vol barokke architectuur is eveneens te vinden in de op een na grootste plaats in de provincie van Lecce: Nardò. Het ligt ongeveer 65 kilometer ten zuiden van Brindisi, op nog geen 10 kilometer van de prachtige zandstranden aan de Ionische kust. Bezoek het Monstero di Santa Chiara, de Chiesa di San Domenica en de middeleeuwse kathedraal. De Giulia dell’Immacolata, een decoratieve obelisk uit 1769, is een prachtig voorbeeld van barokke straatversiering.
Piazza Salandra, Nardò
De Sixtijnse kapel in een grot
Even ten zuidoosten van het plaatsje Mottola, zo’n 80 kilometer van Brindisi en 35 kilometer van Tarente, is de Chiesa di San Nicola een bezoek waard. Je vindt de oude kerkruïne als een grot in de rotsen. Eenmaal binnen begrijp je waarom men hier ook wel spreekt van de ‘Sixtijnse kapel van de grotkerken’: de religieuze ruimte is van binnen helemaal versierd met fresco’s, die dateren uit de 10e tot de 14e eeuw.
Località Casalrotto, Mottola
Wachttorens aan zee
Langs de hele kustlijn vind je in Puglia overblijfselen van stenen wachttorens. Ze werden in de 16e eeuw neergezet in opdracht van Karel V, als onderdeel van een verdedigingssysteem dat aanvallen van zee moest weren. De torens werden op ongeveer 3 kilometer afstand van elkaar geplaatst en zijn dus alomtegenwoordig. Bij Brindisi vind je bijvoorbeeld de Torre Guaceto. Een voorbeeld van een cilindervormige toren is te zien bij Porto Badisco, even ten zuiden van Otranto.