De tempels en het amfitheater moet je natuurlijk gezien hebben, maar het oude centrum van Nîmes is ook de moeite waard. De oude huizen hier zijn prachtig, met een benedenverdieping die vaak nog uit de middeleeuwen stamt. Tegenwoordig zijn daar vaak winkeltjes gevestigd, de bovenliggende verdiepingen zijn verdeeld in appartementen. De huizen zijn mooi gedecoreerd, niet vergeten omhoog te kijken dus.
Het centrum van Nîmes voelt nog altijd heel authentiek en kleinschalig aan – het wordt door locals niet voor niets een ‘petit village’ genoemd. Toch is de stad flink gerestaureerd in de jaren ’80. De historische binnenstad bleef behouden, maar in het zicht van de eeuwenoude Romeinse monumenten verrees moderne architectuur.
Het amfitheater
Het amfitheater van Nîmes is één van de best bewaarde van het hele voormalige Romeinse rijk. Waar ooit gladiatoren streden zijn nu nog steeds allerlei evenementen te zien, zoals middeleeuwse toernooien. Tijdens de middeleeuwen werd het amfitheater omgebouwd tot een vesting. Het was een compleet stadje op zich, het hele theater was volgebouwd met huizen.
Amphitheatre Nîmes
Boulevard des Arènes, Nîmes
Jardins de la Fontaine
De Jardins de la Fontaine in Nîmes, in de 18de eeuw aangelegd, behoren tot de eerste publieke tuinen van Europa. In de tuinen zijn historische bezienswaardigheden te zien als de Tour Magne, een toren in de vorm van een achthoek. Het uitzicht vanaf de 32 meter hoge toren is prachtig – oorspronkelijk was de Tour Magne zelfs nog hoger. In de tuinen ligt ook de Temple de Diana, een tempel uit de 2e eeuw na Christus die vermoedelijk dienst deed als cultureel gebouw. Hoewel beschadigd, wordt het beschouwd als een uniek overblijfsel van een historisch gebouw dat gewijd was aan de keizerlijke cultus.
Leuk met kinderen
Voor jong en oud is het een avontuur om op ontdekking te gaan langs de fonteinen, vijvers, tempels en torens in de Jardins de la Fontaine. Er zijn ook ponyritjes voor kinderen, met speciale zitjes voor de hele kleintjes.
Maison Carrée
Het Maison Carrée is de enige tempel uit de klassieke oudheid die volledig intact is gebleven. De tempel is 26 m lang, 15 m breed en 17 m hoog. Binnen kun je een mooie 3D film bekijken over de historie van Nîmes.
Maison Carrée
Place de la Maison Carrée, Nîmes
Carré d’Art
Het beste voorbeeld van moderne architectuur die wel heel letterlijk een wisselwerking toont met de historische monumenten van Nîmes is het Carré d’Art. Het ligt tegenover het Maison Carrée en de Romeinse steen weerspiegelt prachtig in het glas. Lord Norman Foster ontwierp deze moderne tempel, die bibliotheken, mediatheken en musea samenbrengt. Er is een permanente tentoonstelling met werken van Arman, César, Viallat, Polke en Richter en er zijn ook enkele tijdelijke tentoonstellingen. Vanaf het leuke restaurant Le Ciel de Nîmes, op de bovenste verdieping (mét terras!) heb je een mooi uitzicht op het Maison Carrée.
Carré d’Art
Place de la Maison Carrée 16, Nîmes
Hôtels particuliers
Maar Nîmes heeft ook een goed bewaard geheim: de hôtels particuliers. Het Franse ‘hôtel’ wil niet persé zeggen dat er een hotel is gevestigd, het betekent simpelweg huis. Verspreid door de binnenstad liggen tien particuliere huizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw met een bijzondere architectuur. Vanaf de straat vallen ze nauwelijks op. Ze geven hun schatten pas prijs wanneer je door de poort stapt – die voor bezoekers alleen toegankelijk is met een stadsgids.
Rondleiding langs (een aantal) hôtels particuliers worden op vaste momenten gehouden, als individuele bezoeker kun je – tegen betaling – aanhaken. Bij het Office de Tourisme van Nîmes kunnen ze je er meer over vertellen. De huizen zijn ook te bezichtigen tijdens de Europese Monumentendagen in september.