Bezienswaardigheden in Rome

Het is onmogelijk om alle bezienswaardigheden in Rome bij een eerste bezoek te zien. Net zo moeilijk is het om ze allemaal te beschrijven. Er zijn zoveel bijzondere kerken, monumenten en musea, dat je gedwongen wordt keuzes te maken. Hieronder is ervoor gekozen de grote highlights van de stad te bespreken, die je tijdens een eerste bezoek aan Rome zeker niet over wilt slaan.

TIP: Koop een kortingskaart!
Als je veel wilt gaan zien en doen in Rome dan is het al snel rendabel om een kortingskaart aan te schaffen. Met deze citypassen heb je gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en musea in Rome. Hiermee kun je tijd en geld besparen omdat het vaak goedkoper is dan losse kaartjes en je hoeft niet in de wachtrij voor de kassa. In Rome heb je de keus uit de Roma Pass, de Omnia Vaticaan  & Rome Card en de Rome City Pass. Een voordeelpas vooraf online reserveren kan via Ticketbar.

Colosseum
Het Amphiteatrum Flavium, zoals het Colosseum in Rome oorspronkelijk heette, staat bij veel mensen bovenaan de wensenlijst. Hier vochten de gladiatoren letterlijk voor hun leven, ten overstaande van soms wel 50.000 paar ogen. Het Colosseum werd in de 1e eeuw n.Chr. gebouwd in opdracht van de Flavische keizer Vespasianus; de inwijding in het jaar 80 werd gevierd met 100 dagen durende spelen.

SKIP THE LINES
Geen zin in de wachtrijen bij het Colosseum? Koop dan SKIP-THE-LINE-tickets vooraf via internet. Op die manier passeer je de lange rijen bij de kassa van het Colosseum
Koop Colosseum skip-the-line-tickets

Piazza del Colosseo, Rome

Forum Romanum
Op een steenworp afstand van het Colosseum vind je de boog van Trajanus, die toegang geeft tot de overblijfselen van het beroemde Forum Romanum. Dit was ooit het kloppende economische, maatschappelijke, politieke en sociale hart van de stad. Van volksvergaderingen en senaatszittingen tot markten, rechtszaken en het laatste nieuws: het openbare leven speelde zich in het oude Rome voornamelijk hier af. De weg die het forum doorkruist is de Via Sacra, de ‘heilige weg’ waarover generaals in hun strijdwagen reden om zich na een behaalde triomf door het volk te laten bejubelen. Het ronde tempeltje ongeveer halverwege markeert het huis en bijbehorend heiligdom van de beroemde Vestaalse maagden, en verderop kun je de machtige boog van Septimius Severus zien liggen.
Ingang Piazza del Colosseo/Via Sacra, Rome

Sint Pieter en Vaticaanstad
Onmisbaar tijdens een eerste bezoek aan Rome: oog in oog staan met de grootste en meest belangrijke Rooms-katholieke kerk ter wereld. Vòòr de Sint Pieter ligt het door Bernini ontworpen Sint Pietersplein, met de halfronde colonnades die pelgrims van over de hele wereld letterlijk omarmen bij hun aankomst. Binnen in de kerk kun je Bernini’s baldakijn en Michelangelo’s koepel bewonderen. Het loont de moeite om helemaal omhoog te klimmen, zodat je kunt genieten van het mooiste en meest beroemde uitzicht van Rome vanaf het dak van de Sint Pieter.
Piazza San Pietro, Rome

TIP: Reserveer vooraf je tickets voor de Sint-Pietersbasiliek en vermijd de lange wachtrijen!

Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel
Met ruim 1400 zalen vormen de Vaticaanse Musea in Rome de grootste en indrukwekkendste kunstverzameling ter wereld. Je kan hier gemakkelijk een dag rondwandelen. Het absolute hoogtepunt is ongetwijfeld de Sixtijnse Kapel met de prachtige fresco’s van Michelangelo. Door vooraf je tickets voor de Vaticaanse musea te kopen weet je zeker dat je binnen kunt en vermijd je de lange wachtrijen.
Viale Vaticano, Rome

TIP: Fietstour langs highlights
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Rome ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, Forum Romanum, Vaticaan, Trevifontein en nog veel meer. Tijdens de tour zal de gids ook tips geven over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten. Je kunt een fietstocht in Rome eenvoudig online boeken via Baja Bikes.

Piazza Navona
Een van de beroemdste pleinen van Rome is het ovale Piazza Navona. Het plein heeft precies de vorm van de resten die er direct onder liggen: het grote wagenrenstadion van Rome, het Stadion van Domitianus. Aan de noordzijde van het plein kun je, als je even achterom loopt, een glimp opvangen van die Romeinse resten. Tegenwoordig wordt Piazza Navona architectonisch gezien gedomineerd door de kerk Sant’Agnese in Agone en de drie fonteinen in het midden. De beroemdste is de Fontana dei Quattro Fiumi (Fontein van de Vier Rivieren) in het midden, van de hand van de beroemde architect Bernini. De tegenoverliggende Sant’Agnese in Agone werd gemaakt door zijn collega en aartsrivaal Borromini. Piazza Navona is vandaag de dag ook de plek waar vele schilders en tekenaars klaar zitten om je portret te maken of je een van hun werken te verkopen.

Piazza Navona, Rome 

Trevifontein
Beroemd werd de Trevifontein pas echt toen het in allerlei films begon op te duiken. Met name Three coins in the fountain, een film uit 1964, droeg bij aan het ontstaan van het ritueel van het muntjes gooien. Hoe dat in zijn werk gaat? Ga je met rug naar de fontein staan en gooi met je rechterhand een muntje over je linkerschouder. Volgens een Romeinse legende garandeer je daarmee dat je ooit weer in de stad terug zult keren…

De imposante beeldengroep stelt de zeegod Oceanus voor, die wordt voorgetrokken door gevleugelde paarden. Het ontwerp werd door Bernini getekend, maar decorbouwer Nicola Salvi was de uiteindelijke bouwmeester. In 1792 werd de fontein ingewijd door paus Clemens XIII.
Piazza di Trevi, Rome

Spaanse Trappen
Scalinata della Trinità dei Monti, zo heten de Spaanse Trappen officieel. De trappen (en het hele plein) kregen een Spaanse bijnaam omdat ze grenzen aan het 17e-eeuwse Palazzo di Spagna, de Spaanse ambassade van de Heilige Stoel. Bovenaan de trappen ligt de kerk Santissima Trinità al Monte Pincio, in de 16e eeuw gesticht door de Franse koning Lodewijk XII. Het meest beroemde beeld van de Spaanse Trappen tref je alleen in het voorjaar, wanneer de treden opgefleurd worden door bossen paarse azalea’s.
Piazza di Spagna, Rome

Villa Borghese
Wie de drukte van de stad even uit wil, duikt vanaf Piazza del Popolo of Piazza di Spagna gemakkelijk het weelderige, groene park Villa Borghese in. Hier kun je natuurlijk wandelen of plaatsnemen op een bankje, maar je kunt ook speciale fietsen huren of een tochtje maken in een roeiboot op het kleine meertje midden in het park. De voornaamste reden om het park te bezoeken is echter de Galleria Borghese, een uitzonderlijk mooi museum dat een aantal onbetaalbare kunstschatten herbergt.
Piazzale del Museo Borghese, Rome 

TIP: Reserveer hier je tickets voor Galleria Borghese.

Engelenburcht
Wandel vanaf Piazza Navona richting de rivier de Tiber, en je zult al snel de aartsengel Michael, met getrokken zwaard, hoog aan de hemel zien verschijnen. Zo moeten we ons voorstellen dat de aartsengel ook in de 6e eeuw verscheen aan paus Gregorius I, die met dat visioen zijn beden verhoord zag: het einde van de heersende pestepidemie was nader. Het bronzen beeld van de engel, waarnaar de burcht is vernoemd, werd uit eerbied bovenop het gebouw geplaatst. Van oorsprong was de burcht overigens een grafmonument, dat de Romeinse keizer Hadrianus voor zichzelf had laten bouwen. Je kunt nog altijd naar binnen en zelfs helemaal naar boven klimmen, tot aan de engel zelf. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de stad.
Lungotevere Castello 50, Rome

Pantheon
Een tempel voor alle goden, dat is wat men voor ogen had toen aan de bouw van Pantheon werd begonnen aan het begin van de 2e eeuw n.Chr. Het monument is een van de best bewaarde bouwwerken uit de oudheid in Rome en spreekt bij velen tot de verbeelding. De imposante afmetingen zijn zowel van buiten als van binnen goed waar te nemen. Om de enorme koepel te kunnen maken werd bij de bouw gebruik gemaakt van allerlei architectonische trucjes, zoals het gigantische gat in het dak (de oculus) dat diende om licht binnen te laten maar ook om de koepel minder zwaar te maken.

De inscriptie op de gevel is nog goed leesbaar: M. Agrippa. L. F. Cos. Tertium. Fecit. Oftewel: ‘Marcus Agrippa, zoon van Lucius, heeft dit gebouwd tijdens zijn derde consulaat.’ De inscriptie liegt echter; het Pantheon werd een paar eeuwen later gebouwd (ca. 125 n.Chr.), tijdens het bewind van keizer Hadrianus. Als een eerbetoon aan Agrippa, die opdracht gaf voor een bouwwerk dat eerder op deze plek stond, liet Hadrianus de inscriptie aanbrengen. Sinds enkele eeuwen is het Romeinse heiligdom letterlijk omgedoopt, tot katholieke kerk. Nog altijd worden er binnen missen opgedragen.
Piazza della Rotonda, Rome 

Lees meer over de bezienswaardigheden in Rome bij Rome-Nu.